Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 269 Arvoden för familjevården och stödpersons- och stödfamiljsverksamhet i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023

VAKEDno-2022-744

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen samt sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen


 

 Ordnandet av familjevård i Vanda och Kervo välfärdsområde

I Vanda och Kervo välfärdsområde ordnas familjevård i sektorerna för Barn, unga och familjer, Vuxensocialarbete och  funktionshinderservice samt Äldreservice. Familjevårdens helheter skiljer sig från varandra både till den lagstiftning som styr verksamheten, kundunderlaget och -behoven, som till volymerna. I vården utom hemmet som ordnas av barnskyddet är familjevården en central servicemodell, där kund- och kostnadsvolymerna är stora. I andra sektorer är familjevårdens andel liten. Gemensamt för dem dock, är att familjevården är en betydande och effektiv servicemodell, som det lönar sig att trygga och öka både ur ekonomisk som mänsklig synvinkel.

Framställningarna om arvoden och ersättningar har beretts som en del av välfärdsområdets fusionsarbete och behandlats i välfärdsområdets ledningsgrupp 10.10.2022.

Familjevård inom sektorn Tjänster för barn, unga och familjer

Enligt barnskyddslagens 50 § är familjevård den primära formen av vård utom hemmet när barnet placeras utanför hemmet.   Med familjevård avser man ordnandet av barns fostran, vård och omsorg dygnet runt utanför det egna hemmet i ett privat hem. Målet med familjevården är att ge barnet en möjlighet till vård under hemliknande förhållanden och till nära, varaktiga människorelationer.

Fosterföräldrarna förväntas inte ha någon utbildning inom området, utan de förbereds för sin uppgift. Olika familjevårdsformer är familjevård under uppdragsavtal (egen serviceproduktion), professionell familjehemsverksamhet och familjevård som köpt tjänst. Under de senaste åren har man placerat barn i familjevården som behöver mer krävande vård och som är äldre än tidigare, även barn i tonåren. För närvarande är cirka 58 % av Vandas och Kervos barn som placerats utom hemmet i familjevården.

Denna framställning över arvoden och kostnadsersättningar rör familjevård baserad på uppdragsavtal, som produceras i välfärdsområdet som en egen serviceproduktion. Kostnaderna för familjevård baserad på uppdragsavtal är i genomsnitt 3000 e/mån./barn. Detta är betydligt förmånligare än den professionella familjehemsvården (i genomsnitt 6 000 e/mån./barn) eller institutionsvårdens olika placeringsformer (i genomsnitt 12 000 e/mån./barn) Ökandet av familjevården och då särskilt den egna familjevården är förutom att det är mänskligt även ekonomiskt lönsamt.

Familjevård i tjänster för personer med funktionshinder och äldre

 Målet med familjevården för äldre och personer med funktionshinder är att trygga den vård för den vårdbehövande som motsvarar dennes individuella behov samt ge personen som är i familjevård en möjlighet till hemliknande service, nära människorelationer och främja dennes grundtrygghet och sociala relationer. Familjevården kan antingen vara kort- eller långvarig baserad på den individuella vård- och serviceplanen. Familjevården erbjuder även på korta och på förhand överenskomna perioder i ersättande familjevård under närståendevårdarens ledighet. Familjevård kan också tillhandahållas på timbasis, antingen som vård under dag- eller nattetid. Familjevård sker i familjevårdarens eller klientens privathem.

Även om familjevården för äldre och personer med funktionshinder är mindre jämfört med till exempel familjevård vid placering utom hemmet, är det strategiskt viktigt att öka den - både ekonomiskt som mänskligt. Användandet och utvecklandet av familjevårdens olika former gör det möjligt att erbjuda alternativa och ersättande tjänster för många olika behov. Till exempel skulle rehabilitering efter sjukhusvistelse kunna ordnas med hjälp av tjänster från familjevården. För närståendevårdarnas familjers belastade situation kan man - vid sidan av utveckling och pilotprojekt av service som ges i hemmet -  genom att utnyttja olika former i familjevården som tjänar dem, även långvariga lösningar.

Ordnandet av stödfamiljs- och stödpersonsverksamhet för barn i Vanda och Kervo välfärdsområde

Stödfamiljs- och stödpersonsverksamhet genomförs enligt socialvårdslagen som en förebyggande tjänst (SVL 28 §) samt som en stödåtgärd enligt barnskyddslagen (BSL 36 §). Syftet med de stödåtgärder som grundar sig på socialvårds- och barnskyddslagarna är att främja och stödja barnets positiva utveckling samt ge stöd och stärka uppfostringsförmågan och -möjligheterna hos föräldrar, vårdnadshavare och personer som har ansvar för barnets vård och uppfostran.

Stödfamiljs- och stödpersonsverksamhet är en planmässig och styrd frivilligverksamhet, vars centrala mål är att förebygga och minska på behovet av ersättande tjänster. En förebyggande tjänst är en stödtjänst, som erbjuds till familjer, där en förälder eller föräldrarna är i behov av en andhämtningspaus. Som en stödtjänst till barnskyddet erbjuds tjänsten till familjer, där det ofta redan finns många sociala problem. Då betonas barnets behov av trygga människorelationer och förälderns behov av att få stöd i förälderskapet. Stödpersonen möter barnet ungefär 2-4 gånger i månaden och barnet tillbringar ett veckoslut i månaden hos stödfamiljen. Stödfamiljs- och stödpersonsverksamheten koordineras på enheten Tidigt stöd för barnfamiljer i sektorn för Tjänster för barn, unga och familjer.

Bilagor:
Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset 1.1.2023 vanhus- ja vammaispalveluissa
Lastensuojelun perhehoidon palkkiot ja korvaukset 1.1.2023 alkaen
Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan palkkiot ja korvaukset 1.1.2023 alkaen

Kompletterande material:
Esitys perhehoidon palkkioista vanhus- ja vammaisasiakkaiden osalta
Esitys lastensuojelun perhehoidon sekä tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnan järjestämisestä ja palkkioista

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna arvodena för äldres och funktionshindrades familjevård från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  2. godkänna arvodena för barn, unga och familjers familjevård från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  3. godkänna arvodena för barn, unga och familjers stödpersons- och stödfamiljsverksamhet från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  4. att familjevårdens samt stödfamiljsverksamhetens arvoden i fortsättningen granskas enligt indexhöjningarna.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.