Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 274 Inrättande av tjänster i välfärdsområdets olika sektorer

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. personaldirektör Anne Sivula

I kapitel 11 i lagen om välfärdsområden (611/2021) föreskrivs om personal. Enligt § 92 i lagen om välfärdsområden står de som är anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För sådana uppgifter inrättas en tjänst. Enligt § 93 i samma lag fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga.    

Vidare enligt § 93 1 mom. i lagen om välfärdsområden fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Enligt 47 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §.  Välfärdsområdet kan med sitt beslut skärpa behörighetskraven som föreskrivs i lagen eller förordningen. Däremot kan behörighetskraven inte lättas efter beslut av välfärdsområdet. Om inga behörighetskrav föreskrivs i lag eller förordning, ska den behöriga myndigheten inom välfärdsområdet överväga ändamålsenliga behörighetskrav för tjänsten. Behörighetskraven för tjänsten kan fastställas med förvaltningsstadgans bestämmelser, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Befogenheten att fatta beslut om behörighetskrav inkluderar även ändring av behörighetskraven.  

Tjänsteinnehavarna vid de organisationer som överlåter personal övergår till välfärdsområdet genom överlåtelse av rörelse. Tjänsterna överförs inte, och således måste välfärdsområdet inrätta motsvarande tjänster som de organisationer som överlåter personal har haft för de tjänsteinnehavare som omfattas av överlåtelsen av rörelse och för de uppgifter där offentlig makt utövas. I samband med inrättandet av tjänster beslutar välfärdsområdesstyrelsen också om behörighetsvillkoren för tjänsterna i enlighet med bestämmelsen i förvaltningsstadgan. Tjänsterna inrättas som tjänster vid välfärdsområdet, inte sektorspecifikt.  

Under 2022 har det inrättats 100 tjänster i välfärdsområdet. Inrättandet av tjänsterna har grundat sig på välfärdsområdets organisering och på vissa lediga tjänster, till vilka man har varit tvungen att inleda rekryteringen redan under 2022 då det fattats en tjänsteinnehavare. Dessa tjänster inrättas inte på nytt. Antalet tjänster som nu föreslås att inrättas uppgår till sammanlagt 868 stycken och de har 84 olika tjänstebeteckningar. Tjänsterna inrättas med de nuvarande beteckningarna och målet är att harmonisera tjänstebeteckningarna under 2023.  Ett exempel på den kommande harmoniseringen av beteckningarna är beteckningen förman, som torde ändras till förperson.  

Bifogat finns de tjänster som ska inrättas i välfärdsområdet och behörighetsvillkoren för dessa.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att inrätta tjänsterna i enlighet med bilagan och bekräftar behörighetskraven för tjänsterna i enlighet med bilagan. 

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

-------------------------------------------------------

Välfärdsområdesstyrelsen lämnade enhälligt till beslutet en protokollsanteckning som lyder enligt följande: ”Personalförvaltningen ombeds att efter överlåtelsen av rörelse förbereda för välfärdsområdesstyrelsen ett förslag på uppdatering av behörighetsvillkoren för tjänster, där man beaktar säkerställandet av en tillräcklig utbildningsnivå i lednings- och chefsuppgifter i framtiden”.

Sammanträdet tog paus efter beslutsfattandet, kl. 18.44–19.05.