Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 278 Motion gällande ordnandet av permanent verksamhet för uppsökande äldrearbete i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

På regionfullmäktiges möte 30.8.2022 § 78 lämnades Marjo Vackers, Pia Lohikoskis och Laura Tulikorpis fullmäktigemotion ”Ordnandet av permanent verksamhet för uppsökande äldrearbete i Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 30 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen löd:

I Vanda har man tidigare genomfört uppsökande äldrearbete åtminstone i projektform till 2021. I Kervo verkar en arbetsgrupp för uppsökande äldrearbete, där förutom företrädare för Kervo stads äldreservice även olika aktörer från den tredje sektorn är med.

Välfärdsområdet ska säkerställa organisationssamarbetet och stödet för organisationer även i fortsättningen. Målet är att nå äldre, som på ett eller annat sätt har lämnats ute från olika nätverk och tjänster.

Den nuvarande situationen för vår åldrande befolkning är oroande och erbjudandet av allt möjligt stöd även för dem ska utredas. Förutsägbarheten för det uppsökande äldrearbetet ligger också högt bland prioriteterna och med en sådan bestående verksamhet skulle vi kunna reagera i god tid även på de utmanande situationerna. Många av de äldre människorna är ett så kallat ” tyst folk”. För dessa skulle tjänsten som produceras av den uppsökande äldrevården vara särskilt viktig.

Alla har rätt att åldras med värdighet

Vi undertecknade föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområde skulle göra en utredning för tjänsten i fråga och kartlägga verksamhetens lösningar redan innan man går över till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Vi preciserar ytterligare, att tjänsten integreras som en del av Vanda och Kervo välfärdsområde. Välfärdsområdet skulle ha uppföljnings- och tjänsteordningsansvar för tjänsten, även om serviceproducenten som partner skulle vara tredje sektorns aktörer.”

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av sektorchefen för äldres tjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhelligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.