Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 277 Vanda och Kervo välfärdsområdes förslag på ledamöter till styrelsen för Oy Apotti Ab

VAKEDno-2022-760

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Vanda och Kervo städer har meddelat att de överför sina andelar i Oy Apotti Ab till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt 23 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (RP 241/2020 rd, s. 897) (Vanda SS 31.1.2022 § 10 och Kervo SS 28.2.2022 § 62).

Oy Apotti Ab har under sin ägarstämma 2.3.2022 § 5 kommit överens om förfaringssätten med vilka man säkerställer beaktandet av valet av bolagets styrelse sker kompetensbaserat, vilket aktieägaravtalet förutsätter. Ägarstämman är en central aktör i beredningen av sammansättningen av bolagets styrelse.

Under ägarstämman 8.6.2022 § 6 behandlades av ändringarna i bolagets ägarunderlag följande ändringar i styrelsens sammansättning. På stämman meddelades att Vanda och Kervo välfärdsområde utser nya styrelseledamöter efter att representanterna för välfärdsområdets medlemskommun har meddelat sin avgång. En extra bolagsstämma för att utse nya styrelseledamöter borde således hållas i januari 2023. Valet av nya ledamöter bör ske kompetensbaserat på det sätt som aktieägaravtalet förutsätter.

Välfärdsområdena ska fatta sina officiella beslut om nomineringar efter ägarstämman 22.11.2022 före årsskiftet.

Till styrelsen föreslås chefsöverläkare Olli Huuskonen och sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen. Mikko Hokkanens bidrag till Apottis styrelse är hans kunnande om välfärdsområdets förvaltning och ekonomi och Olli Huuskonens hans medicinska kunnande och perspektivet för välfärdsområdets serviceproduktion. Olli Huuskonen har dessutom suttit i Apottis styrelse sedan 2022 och bidrar till styrelsearbetet med kontinuitet och erfarenhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå till Oy Apotti Ab att sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen och chefsöverläkare Olli Huuskonen utses till ledamöter i bolagets styrelse för Vanda och Kervo välfärdsområdes räkning.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.