Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 260 Andra komplettering av Vanda stads sammanställning över de lokaler och bostäder inom social- och hälsovården som ordnats av Vanda stad och som ska övergå till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Utredningens bakgrund och behovet av komplettering

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, nedan införandelagen) som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §.

Enligt 26.3 § i införandelagen ska kommunen senast 30.6.2022 ha kompletterat de ovan nämnda sammanställningarna, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i lokalerna, den lösa egendomen eller avtalen och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras.

Vanda stadsstyrelse har genom sitt beslut 31.1.2022 § 11 godkänt Vanda stads sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom social- och hälsovårdssektorn som övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde samt en uppskattning av personal, lönekostnader och semesterlöneskuld som övergår till välfärdsområdet. Vanda stadsstyrelse har genom sitt beslut 6.6.2022 § 17 enligt 26.3 § i införandelagen kompletterat Vanda stads sammanställning över lokaler och bostäder som övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Vanda och Kervo välfärdsområde har genom välfärdsområdesstyrelsens beslut 29.3.2022 § 30, § 31, § 32 antagit den överföring av bostäder och lokaler till välfärdsområdet per den 1.1.2023 som avses i 22–25 § i införandelagen (införandelagen 28 §). Välfärdsområdesstyrelsen har dessutom antecknat för kännedom den förbehållna rätten att komplettera de givna sammanställningarna enligt 26.3 § i införandelagen. 

Vanda och Kervo välfärdsområdes välfärdsområdesstyrelse har genom sitt beslut 30.8.2022 § 72 godkänt Vanda stads komplettering av sammanställningen över egendom enligt 26.3 § i införandelagen. Välfärdsområdesstyrelsen har dessutom antecknat för kännedom den förbehållna rätten att vid behov komplettera de givna sammanställningarna.

Välfärdsområdet har fortfarande rätt att begära av kommunen den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen har gett ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §). 

Med detta förslag ges kompletterande information till den sammanställning över egendom som godkänts av Vanda stadsstyrelse 31.1.2022 § 11 och till den komplettering av sammanställningen över egendom enligt 26.3 § i införandelagen som godkänts av stadsstyrelsen 6.6.2022 § 17 för att godkännas av välfärdsområdet. Kompletterande information ges om bostäder och lokaler som överförs samt om sådana bostäder och lokaler som meddelats redan tidigare men i vilka det skett väsentliga förändringar enligt 26 § i införandelagen. Vanda stad har tillsammans med välfärdsområdet konstaterat att denna andra komplettering av sammanställningen över egendom behövs med tanke på genomförandet av välfärdsområdets organiseringsansvar.

Stadsstyrelsen fattade 31.1.2022 § 12 separata beslut om Mellersta Nylands räddningsverks sammanställning över egendom, som den kompletterade med beslutet 6.6.2022 § 16. Om den andra kompletteringen av räddningsverkets sammanställningar  finns ett separat förslag på detta sammanträde.   

Stadsstyrelsen har också godkänt den separata sammanställningen över egendom och avtal inom social- och hälsovården som övergår till välfärdsområdet 31.1.2022 § 10 och kompletteringen av denna 6.6.2022 § 15. Också om kompletteringen av denna sammanställning finns ett separat förslag på föredragningslistan för detta sammanträde.

Samtliga ovan nämnda beslut av stadsstyrelsen per den 31.1.2022 samt kompletteringarna av sammanställningen över egendom per den 6.6.2022 har lämnats för kännedom till Vanda och Kervo välfärdsområde.  Sammanställningarna som gäller Mellersta Nylands räddningsverk har även lämnats till Mellersta Nylands välfärdsområde. 

Med detta förslag föreslås att den andra kompletteringen av den sammanställning som godkänts av Vanda stadsstyrelse 31.1.2022 § 11 och av den komplettering enligt 26.3 § i införandelagen som godkänts 6.6.2022 § 17, om vars innehåll staden har förhandlat med Vanda och Kervo välfärdsområde, ska godkännas. Ändringar meddelas beträffande bostäder och lokaler som överförs.

Komplettering av avtal som övergår efter tidsfristen enligt 26.3 § i införandelagen   

I Vanda stadsstyrelses beslut 6.6.2022 § 17 reserverades rätt att komplettera sammanställningarna ännu efter tidsfristen enligt införandelagen, 30.6.2022. I lagstiftningen har man satt en tidsfrist i syfte att säkerställa att välfärdsområdena får av kommunerna i tillräckligt god tid de sammanställningar som de behöver för att inrätta sin egen förvaltning. Vanda stad har förhandlat med Vanda och Kervo välfärdsområde om den andra kompletteringen av sammanställningen över egendom. Under förhandlingarna har det konstaterats att kompletteringen är så nödvändig att den måste göras efter att tidsfristen enligt lagstiftningen har löpt ut, för att kunna trygga en kontrollerad övergång av ansvaret för att ordna social- och hälsovården samt räddningsväsendet. 

I införandelagen har kommunen och välfärdsområdet lämnats stort utrymme för förhandlingar om tillvägagångssätt som avviker från lagen. Detta utrymme för förhandlingar har lämnats i lagstiftningen, eftersom lagstiftningens syfte inte kan fullgöras genom att noga iaktta de datum och dylika som anges i den. Det måste konstateras att fullgörandet av lagens syfte är ett viktigare mål än exakt tolkning av dess formuleringar. Denna tolkning har också Kommunförbundet och finansministeriet kommit fram till i sina utlåtanden, som grundar sig på skyldigheten enligt 66 § i införandelagen att ge kommunerna och välfärdsområdet förändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och finansministeriet har konstaterat att de avtal och den lösa egendom samt de lokaler som enligt lagen ska överföras övergår till välfärdsområdet oavsett datumen. Denna innehållslogik är således mycket viktigare än de datum som anges i lagen.

I 12 § införandelagen föreskrivs om kommunens skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att fullgöra denna lagstadgade skyldighet måste kommunen med alla till buds stående medel bidra till inrättandet av välfärdsområdet. För att fullgöra denna skyldighet måste stadsstyrelsen fatta ett beslut om överföringarna enligt avtalsbilagan som är bifogad detta förslag, även om tidsfristen enligt 26.3 § i införandelagen redan löpt ut. 

Komplettering av sammanställningen över hyrda lokaler och bostäder 

Enligt 25 § och 22 § i införandelagen övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende till välfärdsområdet.

Hyresavtalen för lokaler och bostäder som Vanda stad hyrt för ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde 1.1.2023, om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat (införandelagen 22, 25 §). 

I kompletteringen meddelas nya lokaler och bostäder som överförs. Dessutom ändras stadsstyrelsens tidigare beslut 31.1.2022 § 11 och 6.6.2022 § 17. Grunden för ändringen är att ingen verksamhet som ingår i social- och hälsovårdens eller räddningsväsendets organiseringsansvar bedrivs i lokalerna. Det meddelas att sammanlagt 18 avtal ska överföras, utöver vilket det meddelas om tre nya avtal som ska delas. Vanda stad meddelar sammanlagt elva lokaler som staden hyr ut i andra hand till välfärdsområdet. Jämfört med stadsstyrelsens tidigare beslut ändras lokalerna så att 18 lokaler som meddelats tidigare inte övergår till välfärdsområdet. 

Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde har förhandlat om fem olika lokaler i enlighet med 22.4 § i införandelagen. För dessa lokaler har man kommit överens om en hyrestid som avviker från införandelagen, och på dessa tillämpas inte regeln 3+1 år om hyrestid (införandelagen 22.2 §). I bilagan anges i anslutning till dessa lokaler hyrestid. Sedermera har stadens och välfärdsområdet mellan sig konstaterat att de hyrestider som meddelats i bilagan inte till alla delar motsvarar det som varit avsikten och de hyrestider som anges i bilagan föreslås inte att godkännas i välfärdsområdet som de är.

Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde måste under 2022 fortsätta att förhandla om hyrestiderna för vissa enskilda avtal och delning av avtal i fråga om lokaler och bostäder som övergår till att användas av välfärdsområdet och som ska fortsätta att användas av staden. I fråga om dessa hyresavtal beaktas i förteckningarna den andel av ytorna som kommer att användas av välfärdsområdet och hyresbeloppen. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdensområdesfullmäktige beslutar att

1. anteckna den bifogade andra kompletteringen av den sammanställning som godkänts av Vanda stadsstyrelse 31.1.2022 § 11 och av den komplettering av sammanställningen som godkänts av Vanda stadsstyrelse 6.6.2022 § 17 gällande lokaler som Vanda stads social- och hälsovårdssektor förfogar över och gällande avtal som övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt 26 § i införandelagen,

2. godkänna att lokalerna och hyresavtalen enligt bilagan övergår 1.1.2023 från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde med den begränsning att de föreslagna hyrestiderna inte godkänns som de är, utan att välfärdsområdesdirektören befullmäktigas att fatta beslut om de slutgiltiga hyrestiderna.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

Möte hantering

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri och Pirjo Luokkala anmälde vid 258 § jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning även för denna ärendepunkt, och Patrik Karlsson, Jari Sainio, Olga Gilbert och Timo Aronkytö anmälde vid 258 § jäv på grund av anställningsförhållande även för denna ärendepunkt. De var frånvarande under behandlingen av ärendet och beslutsfattandet. Jouko Lindtman var ersättare för Jari Sainio.