Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 284 Motion gällande framförhållning i grundandet av en lagstadgad rapporteringskanal för överträdelser i välfärdsområdet, ett sk. Whistleblower-direktiv

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

På regionfullmäktiges möte 22.11.2022 § 98 lämnades Makten tillhör folket-regionfullmäktiges fullmäktigemotion ”Framförhållning i grundandet av en lagstadgad rapporteringskanal för överträdelser i välfärdsområdet, ett sk. Whistleblower-direktiv”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 11 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder:

”Regeringen överlämnade i september 2022 en proposition till riksdagen om att göra lagen om skydd för personer som rapporterar om överträdelser till en nationell lag. Med den nationella lagen verkställs skyddet för de personer som rapporterar överträdelser eller misstankar om dem i det så kallade whistleblower-direktivet. Organisationer med över 50 anställda i den privata eller offentliga sektorn är skyldiga att grunda en intern konfidentiell rapporteringskanal, när den nationella lagstiftningen träder i kraft.

Lagen förbjuder motåtgärder, som riktas från överträdelsen mot rapportören. Person, som i sitt arbete upptäcker eller misstänker verksamhet som strider mot allmänintresset, kan via kanalen säkert rapportera om sina observationer till sin organisation. Lagen om skydd för personer som rapporterar om överträdelser förutsätter, att rapporteringen om överträdelse ska kunna göras säkert och så att rapportörens identitet är skyddad. Lagen förbjuder även möjliga motåtgärder mot rapportören. Brott mot motåtgärder eller förhinder av rapporteringen kan medföra skadeståndsskyldighet och skyldighet att betala skadestånd åt rapportören.

Enligt regeringens förslag (HE 147/2022 vp) har den offentliga förvaltningen – inklusive kommuner, samkommuner, kommunernas dotterbolag samt välfärdsområdena – tre månader på sig efter att lagen har trätt i kraft ta i bruk den interna rapporteringskanalen, med vilken man kan rapportera överträdelser. Även om man inte kan kräva en rapporteringskanal av kommuner och andra offentliga förvaltningar innan lagen träder i kraft, så är det nödvändigt för Vanda och Kervo välfärdsområde att i förväg bereda sig på en teknisk förverkling av rapporteringskanalen, så att den kan användas så snart den nationella lagen träder i kraft. Det sk. whistleblower-direktivet träder i kraft nationellt på vårsommaren 2023.

Vanda och Kervo välfärdsområde ska tillsammans med Vanda och Kervo städer kartlägga möjliga redan befintliga interna rapporteringskanaler och praxis och samordna dem för välfärdsområdets användning så snart lagen träder i kraft.

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av sektorchefen och revisionschefen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.