Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 275 Avtalande om delning av Eteva samkommuns tillgångar och skulder samt avtal om åtgärder i anslutning till avslutande av samkommunens funktioner

VAKEDno-2022-369

Beskrivning

Ärendets beredare: direktör för förvaltningsberedningen Mikko Hokkanen

Eteva samkommun (nedan Eteva) är ett specialomsorgsdistrikt som producerar tjänster i södra Finland och riksomfattande. Enligt 20.1 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, med förändringar) ska specialomsorgsdistrikten angående specialomsorger om utvecklingsstörda jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Således upphör Etevas verksamhet 31.12.2022, och dess verksamhet övergår till sex olika välfärdsområden: Östra Nylands, Mellersta Nylands, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområde.

I 20.2 § i införandelagen föreskrivs att om medlemskommunerna i en samkommun hör till olika välfärdsområden ska tillgångarna, skulderna och förbindelserna delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, förutom ifall en överföring av tillgångar, skulder och förbindelser är av ringa betydelse med hänsyn till välfärdsområdets ekonomiska bärkraft. Välfärdsområdena får avtala om att dela tillgångar, skulder och förbindelser på annat sätt.

Enligt 57 § i införandelagen ska verksamheten och personalen vid samkommunen Eteva övergå till det välfärdsområde inom vars område den personal som sköter respektive uppgift huvudsakligen arbetar. Eteva samkommuns fastigheter, hyresavtal för lokaler och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler övergår till det välfärdsområde inom vars område lokalerna är belägna.  

I 64 § i införandelagen föreskrivs om övergång av samkommunens handlingar till välfärdsområdena, om vilket välfärdsområdena kan komma överens något annat. 

Till de delar som inte föreskrivs i 57 § i införandelagen tillämpas på delning av tillgångar, skulder och förbindelser 20 § i införandelagen, det vill säga att egendomen delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, om inte parterna kommer överens om något annat. Vanda och Kervo välfärdsområdes andel av medlemskommunernas sammanlagda ägarandel är 16,01 procent.

Eteva och välfärdsområdena har sinsemellan förhandlat om vissa åtgärder i anslutning till avslutande av samkommunens funktioner samt om delningen av tillgångarna och skulderna samt om åtgärder i anslutning till avslutande av samkommunens funktioner. Bifogat finns ett utkast till avtal baserat på förhandlingsresultaten som föreslås för godkännande.  

I avtalet har man bland annat kommit överens om betalning av samkommunens kortfristiga fordringar och skulder i årsskiftet 2022–2023, upprättande av samkommunens bokslut, fördelning av arkiv, handhavande av pågående tvister och rättsprocesser och genomförande av andra åtgärder i anslutning till delning av verksamheten och fördelning av kostnaderna för dessa, och därmed samtidigt de ärenden som ska förhandlas, vilka styrelsen för Eteva samkommun lagt fram på sitt sammanträde 17.6.2022 i § 78–81. Till de delar som inget annat har överenskommits, sker delningen i proportion till välfärdsområdenas ägarandelar. 

Det ansvariga välfärdsområdet ansvarar för upprätthållande av Etevas arkiv till de delar som dessa är belägna i det ansvariga välfärdsområdets område och de ordnar för de andra välfärdsområdena möjlighet att få uppgifter ur arkiven genom begäran om uppgifter. Det ansvariga välfärdsområdet har rätt att uppbära av de andra välfärdsområdena kostnaderna för upprätthållandet av arkivet och informationssystemen i proportion till välfärdsområdenas ägarandelar.

Lös egendom övergår till det välfärdsområde inom vars område den serviceenhet är belägen, där den lösa egendomen har använts eller till vilket den lösa egendomen tillhör. Aktierna däremot delas enligt huvudregeln i 20 § i införandelagen, det vill säga i proportion till välfärdsområdenas ägarandelar (t.ex. Uudenmaan Vammaispalvelut Oy). Endast aktierna i bolaget Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta som är beläget i Tavastehus stad (110 st.) övergår dock med stöd av 57 § i införandelagen direkt till Egentliga Tavastlands välfärdsområde. 

I avtalet avtalas dessutom det så kallade ansvariga välfärdsområdet, eftersom det är ändamålsenligt att halvfärdiga ärenden som rör Etevas förvaltning koncentreras efter 31.12.2022 till ett välfärdsområde för att skötas där. Parterna kommer överens om att Mellersta Nylands välfärdsområde är det ansvariga välfärdsområdet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

1. godkänna det bifogade avtalet om åtgärder i anslutning till övergången av Eteva samkommuns verksamhet till välfärdsområdet,

2. berättiga direktören för förvaltningsberedningen att göra nödvändiga preciseringar och eventuella ändringar av teknisk karaktär i avtalet,

3. konstatera att aktierna i bolaget Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta övergår med stöd av 57 § i införandelagen direkt till Egentliga Tavastlands välfärdsområde.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Riitta Särkelä anmälde jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning och var frånvarande under behandlingen av ärendet och beslutsfattandet. Efter beslutsfattandet återvände hon till sammanträdet.