Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 282 Fullmäktigemotion gällande utarbetande av ett funktionshinderspolitiskt program och användning av bedömning av konsekvenserna med avseende på likabehandling i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

På regionfullmäktiges möte 27.9.2022 § 85 lämnades Elina Nykyris fullmäktigemotion in ”Vanda och Kervo välfärdsområde ska upprätta ett handikappolitiskt program och använda sig av bedömning av likabehandlingseffekterna”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 24 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder:

”Vi undertecknade föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar använda sig av bedömning av likabehandlingseffekterna när man tar beslut och när man bedömer deras effekter. På samma sätt, som när välfärdsområdet bedömer och följer barnpåverkningen av sina beslut, ska det bedöma och följa upp effekterna av sina beslut på invånarnas likabehandling. Vid bedömningen av likabehandlingseffekterna ska man framför allt bedöma människogrupper i en utsatt situation, som personer med funktionsnedsättning.

För det andra. Vi undertecknade föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde upprättar ett handikappolitiskt program som innehåller konkreta åtgärder, som uppdateras minst en gång under fullmäktigeperioden. Det räcker inte, att personer med funktionsnedsättning kort nämns i välfärdsområdets välfärdsplaner samt i välfärdsberättelser och -översikter.

Välfärdsområdet främjar med det handikappolitiska programmet förverkligandet av funktionshindrade människors likställda rättigheter. Det hjälper välfärdsområdet att utveckla alla sina tjänster och stöd så att de blir lämpliga för personer med funktionsnedsättning. Med hjälp av programmet kan vi dessutom vara en modell för andra kommuner och välfärdsområden.

I det handikappolitiska programmet ska man kartlägga problemen i tjänsterna och de stöd som människorna och deras närstående behöver. Där ska man även samla in lösningar för problemen. Funktionaliteten av tjänsterna och stöden som personer med funktionsnedsättning behöver ska tryggas. Välfärdsområdet ska utveckla tillgängligheten och nåbarheten av sin verksamhet och främja människors likvärdiga sysselsättnings-, deltagande- och påverkningsmöjligheter.

De utrymmen som välfärdsområdet använder och de tjänster och stöd som det erbjuder ska vara tillgängliga och nåbara. Man ska också uppmärksamma servicehandledningen och -rådgivningen och dess smidighet. Välfärdsområdets kommunikation ska vara tydlig, tillgänglig och finnas i flera kanaler och på många språk. Välfärdsområdet ska i sin kommunikation komma ihåg de som inte kan använda Internet.

Beslut om tjänster och stöd ska göras med klientens intresse i beaktande. Personer med funktionsnedsättning och deras närstående ska tas med i utvecklingen av välfärdsområdets verksamhet. Personen med funktionsnedsättning ska kunna påverka sina egna tjänster och stöd. Personen med funktionsnedsättning ska till exempel själv kunna ta beslut om, var, hur och med vem som hen bor.

Attityder och fördomar mot funktionsnedsättning måste skingras och diskriminering, våld, trakasserier och ensamhet som personer med funktionsnedsättning ofta möter måste åtgärdas. Man måste ingripa, för en kvinna eller flicka med funktionsnedsättning har enligt forskning 2–10 gånger större risk att råka ut för våld eller sexuella övergrepp än andra kvinnor och flickor.

Det är viktigt att välfärdsområdet stärker områdets patient- och handikapporganisationer samt påverkansorganisationers (ungdomsråd, handikapp- och äldreråd och delegationen för mångkulturella frågor) möjligheter att påverka områdets beslutsfattande. Representanter för välfärdsområdets organ bör beviljas närvaro- och yttranderätt i välfärdsområdets fullmäktige och andra förtroendeorgan.

Välfärdsområdet bör grunda ett kompetenscentrum för handikappfrågor. Handikapptjänsternas klient ska ha en utsedd kontaktperson. Kontaktpersonen är en anställd, som har ansvar för klientens ärenden.

För välfärdsområdets anställda, beslutsfattare och tjänstemän finns det orsak att ordna utbildning i frågor som rör personer med funktionsnedsättning. I utbildningen ska erfarenhetsexpertens anförande vara med. Vid planeringen av utbildningarna lönar det sig att utnyttja handikapp- och patientorganisationernas sakkunskap.

Välfärdsområdet ska i upprättandet och uppdateringen av det handikappolitiska programmet ta med alla organ som saken berör. Man ska bland annat ta med områdets handikappråd, anställda i funktionshinderområdet och patient- och handikapporganisationer. Det är särskilt viktigt att samarbeta tätt med Vanda och Kervo städer och HUS. Vanda stad har beslutat att utarbeta ett handikappolitiskt program.

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av sektorchefen för vuxensocialarbete och funktionsnedsattas tjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.