Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 270 Konkurrens- och konsumentverkets begäran om utredning gällande upphandling av ekonomi- och personalförvaltningstjänster 

VAKEDno-2022-763

Beskrivning

Beredare av ärendet: Upphandlingschef Marianne Punkki

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har den 24.11.2022 skickat en begäran om utredning till Vanda och Kervo välfärdsområde gällande upphandling av ekonomi- och personalförvaltningstjänster av Sarastia Oy. Den ursprungliga tidsfristen för begäran om utredning var 9.12.2022 och man har fått tiden förlängd till 16.12.2022.

I lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016, upphandlingslagen) har KKV anförtrotts att övervaka efterlevnaden av lagstiftningen som rör offentlig upphandling från och med 1.1.2017. Syftet med övervakningen är att säkerställa att det allmänna intresset samt de centrala principerna för effektiv användning av skattebetalarnas och offentliga medel, som öppenhet i upphandlingsförfarandet och icke-diskriminering förverkligas. Enligt upphandlingslagen och dess förarbete (HE 108/2016) koncentrerar sig KKV vid övervakning av upphandlingar i första hand på övervakning av olagliga direktupphandlingar och andra direktupphandlingar som till sitt förfarande kan jämställas med upphandlingar som är grovt felaktiga eller diskriminerande.

Områdesstyrelsen i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 18.5.2022 § 79 godkänt det indikativa anbudet av upphandling av välfärdsområdets ekonomi- och personalförvaltningstjänster av Sarastia Oy. Målet för begäran av utredning är upphandling av ekonomi- och personalförvaltningens tjänster och system som rör dem. Dessutom utreder KKV med begäran om utredning Sarastia Oy:s ställning som anknuten enhet till Vanda och Kervo välfärdsområde.

KKV utreder att förfarandet är enligt upphandlingslagen på grund av den åtgärdsbegäran som de fått.

På grund av begäran om utredning har man utarbetat ett svaromål till KKV gällande frågan och som finns som bilaga.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att godkänna utkastet i bilagan om svaromålet till Konkurrens- och konsumentverket och befullmäktigar förvaltningsberedningsdirektören att underteckna svaromålet.

Beslut

Områdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att godkänna utkastet i bilagan om svaromålet till Konkurrens- och konsumentverket och befullmäktigar förvaltningsberedningsdirektören att underteckna svaromålet.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Bilagor

Kompletterande material