Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 267 Storheten på närståendevårdares och vikarierande närståendevårdares arvoden i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023

VAKEDno-2022-726

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen

Med närståendevård avses anordnande av vård och omsorg för en äldre person, en person med funktionsnedsättning eller en sjuk person i hemförhållanden med hjälp av en anhörig eller annan närstående person. 

Stöd för närståendevård består av social- och hälsovårdsservice för klienten, vårdarvode som betalas till närståendevårdaren, ledighet och service som stöder vårduppdraget. Tjänsterna för klienten fastställs i vård- och serviceplanen. Stödet och närståendevårdarens skyldigheter fastställs i avtalet för närståendevården. Syftet med stöd för närståendevård är att främja närståendevård som utgår från klientens intresse genom att trygga tillräcklig social- och hälsovårdsservice och vårdkontinuitet samt att erbjuda stöd för att fungera som närståendevårdare.

Förutsättningar för beviljande av stöd för närståendevård har föreskrivits i lagen om stöd för närståendevård (937/2005) 3 §. Stöd för närståendevård kan beviljas, om klienten behöver vård och omsorg i hemförhållanden och närstående eller den anhörige är redo och förmögen att fungera som närståendevårdare. Vårdgruppen av stöd för närståendevård fastställs enligt vårdbehovet och hur bindande vården är.   

I bedömningen av servicebehovet utreds helhetssituationen av en familj inom närståendevården, och hurdan service kunde stöda familjens välfärd. I utredningen fästs uppmärksamhet både vid resurser och eventuella utmaningar i vardagen. Familjesituationen, övrig service som beviljats samt informationen som getts av mätare av funktionsförmågan påverkar beslutet om närståendevård.  Personen som behöver vård ska ha sin faktiska hemort inom välfärdsområdet. Närståendevården ordnas i hemförhållanden, i hemmet av den på välfärdsområdet bosatta klienten eller i hemmet av den på välfärdsområdet bosatta närståendevårdaren. Med hjälp av stöd för närståendevård stöder man boende hemma.

Till vårdgruppen 1 för stöd för närståendevård hör personer, som flera gånger dagligen eller fortgående behöver vård och omsorg i sina personliga funktioner. Närståendevårdaren är oavbrutet eller med små avbrott förbunden till vården dygnet runt eller kontinuerligt dagligen.

Till vårdgrupp 2 hör personer som på grund av sjukdom eller skada behöver kontinuerligt mycket vård och omsorg i de personliga funktionerna under dygnets alla tider. Personen som vårdas får inte bo ensam. Närståendevårdaren är ständigt förbunden med vården även under nätterna.

Personer som hör till vårdgrupp 3 behöver mycket krävande institutionsvård som motsvarar vård och omsorg dygnet runt. Vårdarbetet förutsätter arbete dygnet runt och personen som får vård kan inte bo ensam. Vårdarbetet är fysiskt och/eller psykiskt mycket tyngt. 

Arvodena för stödet för närståendevård i vårdgrupperna är enhetliga 2022:                                           

  • Vårdgrupp 1 – 423,61 €/kk​
  • Vårdgrupp 2 – 847,22 €/kk​
  • Vårdgrupp 3 – 1553,20 €/kk​

Vikarierande närståendevårdares vård är ett sätt att ordna vård åt vårdbehövande under tiden för närståendevårdarens lagstadgade ledighet eller annan frånvaro enligt lagen om stöd för närståendevård 4 a. I vikarierande närståendevårdares vård gör man upp ett uppdragsavtal, med vilken den vikarierande närståendevårdaren förbinder sig att ta hand om den vårdbehövandes vård när den egentliga närståendevårdaren är borta.  Den vikarierande närståendevårdaren står inte i ett anställningsförhållande till välfärdsområdet. Det finns 275 vikarierande närståendevårdare i Vanda och 55 i Kervo.

För närvarande betalar man den vikarierande närståendevårdaren 116,25 €/dygn i Vanda och 99,11 €/dygn i Kervo som arvode.  

Vid beredningen av fusionsarbetet har man gjort en föreställning om att enhetliga arvodena för de vikarierande närståendevårdarna och göra dem lika stora för alla vikarierande närståendevårdare. Framställningens kostnadseffekten på årsnivå är för 55 vikarierande närståendevårdares arvode 28 459 € - 42 688€ (beroende på beviljade lediga dagar för närståendevårdaren 2-3 lediga dagar/mån.).

Framställningen om närståendevårdarnas och vikariernas arvoden har beretts som en del av välfärdsområdets fusionsarbete och ärendet har behandlats i välfärdsområdets ledningsgrupp 5.12.2022.

Enligt 80 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar områdesfullmäktige om välfärdsområdets tjänster och andra allmänna grunder för de avgifter som tas ut samt kundavgifter som tas ut för tjänster som är på välfärdsområdets ansvar.  Välfärdsområdesstyrelsen beslutar närmare om grunderna och beloppen för övriga avgifter (inte kundavgifter) som tas ut. Välfärdsområdesstyrelsen kan delegera beslutanderätt som gäller avgifter till en underlydande myndighet.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar:

  1. att närståendevårdarnas arvoden i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 enligt indexhöjningen som träder i kraft 1.1.2023 är i vårdgrupp 1: 439,70 €/mån., vårdgrupp 2: 879,40 €/mån. och vårdgrupp 3: 1612,20 €/​mån.;
  2. Att arvodena för vikarierande närståendevårdare i välfärdsområdet enhetligas enligt det nuvarande arvodet i Vanda med beaktande till indexhöjningen från och med 1.1.2023: 120,67 €/dygn;
  3. att närståendevårdarnas arvoden i fortsättningen granskas enligt indexhöjningarna.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.