Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 281 Motion gällande att områdets invånare, boendeföreningar och andra föreningar samt företag som verkar i området ska involveras i planeringen av social- och hälsovårdens och räddningsverksamhetens närtjänster

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

På regionfullmäktiges möte 30.8.2022 § 78 lämnades Pirjo Luokkalas fullmäktigemotion ”Områdets invånare, boendeföreningar och andra föreningar samt företag som verkar i området ska involveras i planeringen av social- och hälsovårdens och räddningsverksamhetens närtjänster”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 30 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder:

”Vi undertecknade föreslår, att planeringen av verksamhetsplatser och tjänsternas innehåll för social- och hälsovårdens och räddningsväsendet ska involvera invånare som bor i området, boendeföreningar och andra föreningar samt företag som verkar i området.

En tjänst som produceras nära gynnar oftast intresset för invånarna som bor i området och föreningar och företag som verkar i området. Även närmiljön tackar, när man lätt kan gå eller kanske cykla till servicepunkten. Närtjänsten kan som bäst även vara energieffektiv och ekonomiskt lönsam.

Vid all planering av tjänsteverksamhet och servicepunkter ska man beakta, att användarna av tjänsten i huvudsak är de bästa experterna av innehållet i sina tjänster.

Vi som har skrivit under motionen, föreslår, att man frågar tjänsternas användare, var man ska placera servicepunkterna i Vanda och Kervo bostadsområde och vilken sorts tjänster som användarna behöver i sitt eget närområde.”

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av chefsöverläkaren.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.