Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 279 Motion gällande rimliggörande av icke nödvändiga kostnader och definiering av anvisningar

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

På regionfullmäktiges möte 27.9.2022 § 85 lämnades Tuukka Saimens och Tanja Aidanjuuris fullmäktigemotion ”Rimliggörande av icke nödvändiga kostnader och definiering av anvisningar”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 11 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder:

”Vi undertecknade fullmäktigeledamöter föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar förbereda rimliggörandet och givandet av anvisningar för fullmäktigeledamöters och tjänsteinnehavares seminarieresor, restaurangmiddagar, kreditkortskostnader samt alla andra icke-nödvändiga rekreations- och representationskostnader gällande de rådande ekonomiska utsikterna.

Det dags att sluta leva på kredit och respektera den hårda beskattningen som riktas mot medborgarna samt de utmanande målen som man satt på välfärdsområdena.

Den ekonomiska osäkerheten, kriget i Europa samt rädslan för framtiden berör redan många finländare. Energikrisen och inflationen har drivit många medborgare och företag till ett exceptionellt stort ekonomiskt trångmål.

Vi föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområdets förtroendevalda och tjänsteinnehavare ska agera som ansvariga vägvisare och vara beredda på att skära ner sina egna icke-nödvändiga resor.

Nödvändigheten av fullmäktiges, avdelningars, nämnders och styrelsens seminarie- och utbildningsresor ska övervägas noga. Kan man minska på antalet resor och/eller i fortsättningen ordna tillställningarna i fastigheter som ägs av Vanda och Kervo städer, då behovet av dyra hotellövernattningar skulle försvinna?

Resande till olika städer och speciellt flygresor till seminarier som ordnas utomlands är ingen ansvarsfull penninghantering, och passar heller inte ihop med EU:s och Finlands miljömål.

Vi föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområdets riktlinjer till ovan nämna kostnader definieras noga och nödvändigheten av ovan nämnda kostnader övervägs och analyseras noga innan beslut tas.”

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av sektorchefen för koncerntjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.