Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 259 2:a kompletteringen till Vanda stads sammanställning över egendom, avtal och ansvar som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt till Mellersta-Nylands välfärdsområde från räddningsverket

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Sammanställningens bakgrund och kompletteringens grunder

Vanda stadsstyrelse har med sitt beslut 31.1.2022 § 12 och dess komplettering 6.6.2022 § 16 godkänt Vanda stads sammanställning över egendom, personal, lönekostnader och semesterlöneskuld (nedan sammanställningen över egendom) som överförs från räddningsväsendet till Vanda och Kervo välfärdsområde samt till Mellersta Nylands välfärdsområde. 

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §. 

Enligt 26.3 § i införandelagen har kommunen varit skyldig att komplettera ovan nämnda sammanställningar senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i de lokaler, den lösa egendom eller de avtal och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras.

Vanda stadsstyrelse beslutade i 31.1.2022 § 12 att godkänna Vanda stads sammanställning över Mellersta Nylands räddningsverks egendom, avtal och ansvar som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt Mellersta Nylands välfärdsområde samt en uppskattning av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs till välfärdsområdet. Vanda stadsstyrelse har med beslut 6.6.2022 §16 kompletterat enligt införandelagen 26.3 § Vanda stads sammanställning över egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde.  

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sina beslut 29.3.2022 §30, §31, §32 godkänt överföring avräddningsverkets lösa egendom, avtal och ansvar som avses i införandelagen 22–25 § till välfärdsområdet 1.1.2023 (införandelag 28 §). Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats enligt införandelagen 26.3 §. 

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 30.8.2022 §75 godkänt Vanda stads komplettering av egendom enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera delgivna uppgifter.

Välfärdsområdesfullmäktige i Mellersta Nylands välfärdsområde har i 31.3.2022 § 24 behandlat stadens delgivna sammanställning av den egendom, personal, lönekostnader och semesterlöneskuld som överförs från räddningsväsendet. Mellersta Nylands välfärdsområde har beslutat att ta emot och anteckna för kännedom stadens delgivna sammanställning i enlighet med införandelagen 26 § och bemyndigat välfärdsområdets förvaltningsdirektör eller sakkunniga inom förvaltningen att be om kompletterande information som eventuellt behövs från de överlåtande organisationerna och att ärendet föreläggs välfärdsområdesfullmäktige för godkännande innan den 30.9.2022.

Välfärdsområdesfullmäktige i Mellersta Nylands välfärdsområde har med sitt beslut 22.9.2022 §55 godkänt att ta emot Vanda stads komplettering av sammanställningen av egendom enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera delgivna uppgifter. 

Vanda och Kervo välfärdsområdes välfärdsområdesfullmäktige har godkänt i 19.4.2022 § 40 och Mellersta Nylands välfärdsområdes välfärdsområdesfullmäktige i 28.4.2022 § 31 Samarbetsavtalet för ordnandet av räddningsväsendet i både Mellersta Nylands samt Vanda och Kervo välfärdsområden. Med samarbetsavtalet bildas från och med 1.1.2023 ett gemensamt räddningsverk som är en del av organisationen vid Vanda och Kervo välfärdsområde. I avtalet har man kommit överens om att Vanda stad överlåter räddningsverkets lösa egendom som den förvaltar i Vanda och Kervo välfärdsområdes ägo. Avtalen överförs med lagens eller avtalspartnerns samtycke till Mellersta Nylands räddningsverks ansvar. I fråga om lokaler har det avtalats att den som förvaltar Vanda och Kervo välfärdsområdes lokaler även förvaltar de fastigheter som används av räddningsverket inom Mellersta Nylands välfärdsområde och gör hyresavtalen. Samarbetsavtalet träder i kraft 1.1.2023. 

Välfärdsområdet har därtill rätten att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (Införandelagen 26.2 §). 

Med denna föreställning framläggs Vanda stadsstyrelses 31.1.2022 § 12 godkända sammanställning och stadsstyrelsens 6.6.2022 § 16 den ytterligare komplementeringen gjord till komplementeringen enligt införandelagen 26.3 § för godkännande. Kompletteringen meddelas för räddningsverkets egendom, avtal och ansvar som överförs samt för sådana redan tidigare anmälda bostäder och lokaler, som enligt införandelagen 26 § väsentligt har ändrats. Vanda stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde konstaterat, att denna 2:a komplettering av sammanställningen av egendom är nödvändig för genomförandet av välfärdsområdets ordnandeansvar.

Vanda stadsstyrelse har även i 31.1.2022 § 10 godkänt den separata sammanställningen över de lokaler och lägenheter som används av social- och hälsovårdssektorn och som överförs till välfärdsområdet och dess komplettering 6.6.2022 § 15. Även ett godkännande av den här sammanställningens 2:a komplettering finns på det här mötets föredragningslista.  

Vanda stadsstyrelse har i 31.1.2022 § 11 även godkänt den separata sammanställningen över de lokaler och lägenheter som används av social- och hälsovårdssektorn och som överförs till välfärdsområdet och dess komplettering 6.6.2022 § 17. Även ett godkännande av den här sammanställningens 2:a komplettering finns på det här mötets föredragningslista.  

Alla ovan nämnda beslut som fattats av stadsstyrelsen den 31.1.2022 samt kompletteringar gjorda 6.6.2022 till sammanställningen över egendom har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde samt Mellersta Nylands välfärdsområde. De sammanställningar som rör Mellersta Nylands räddningsverk har även delgetts till Mellersta Nylands välfärdsområde.   

Med denna föreställning görs en 2:a komplettering av den sammanställning som godkändes 31.1.2022 § 12 av Vanda stadsstyrelse och den komplettering som gjordes enligt införandelagen 26.3 § den 6.6.2022 § 16 och vars innehåll staden har förhandlat om tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde samt Mellersta Nylands välfärdsområde. Ändringar meddelas för avtal, som med tidigare beslut helt har överförts till välfärdsområdet. 

Grunder för komplettering av avtal som överförs efter fristen enligt införandelagen 26.3 §.

För Vanda stadsstyrelsens beslut 6.6.2022 §16 reserverade man sig rätten att komplettera sammanställningar ännu efter den i införandelagen satta fristen 30.6.2022. För lagstiftningen har man satt en frist, vars ändamål är att försäkra att välfärdsområdena får de sammanställningar de behöver för att grunda sina egna styrelser i tillräckligt god tid. Vanda stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde förhandlat om en 2:a komplettering av sammanställningen av egendom. I förhandlingarna har man konstaterat att kompletteringen är så pass nödvändig, att den ska göras efter fristen för lagstiftningen, så att man kan säkerställa en kontrollerad övergång för ordnandeansvaret av social- och hälsovården samt räddningsverket. 

I införandelagen har man lämnat en omfattande rätt för kommunen och välfärdsområdet att förhandla om verksamhetssätt som avviker från lagen. Denna förhandlingsreservation har lämnats i lagstiftningen, därför att det inte är möjlig att förverkliga syftet med lagstiftningen genom att noga följer de datum m.m. som man satt i den. Det ska konstateras, att förverkligandet av lagens syfte är ett viktigare mål, än en noggrann tolkning av dess ordalydelse. Även Kommunförbundet och Finansministeriet har kommit fram till samma tolkning i sina egna utlåtanden, vilka grundar sig på skyldigheten i införandelagen 66 § att erbjuda kommuner och välfärdsområden ändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och Finansministeriet har konstaterat, att de avtal och den lösa egendom och de lokaler som enligt lag definierats att överföras, överförs till välfärdsområdet trots datum. Denna innehållslogik är därför viktigare än de datum som fastställs i lagen.

I införandelagens 12 § har kommunen enligt lag skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att uppfylla denna lagstadgade skyldighet ska kommunen med alla tillgängliga medel främja införandet av välfärdsområdet. För att uppfylla denna skyldighet har stadsstyrelsen tagit beslut om överföringar enligt avtal i bilagan för denna framställning, även om fristen som satts i införandelagen 26.3 § redan har gått ut. 

2:a kompletteringen av sammanställningen över räddningsväsendets avtal som ska överföras

Enligt införandelagens 25 § övergår de avtal som gäller ordnande av räddningsväsendet till välfärdsområdet den 1 januari 2023. Välfärdsområdet och kommunen kan komma överens om att något avtal inte övergår till välfärdsområdet.

Till välfärdsområdet övergår inte skadeståndsansvar eller andra ansvar som följer av avtalsupphörande i fråga om sådana avtal som kommunen ingår under perioden 1.7.2021-31.12.2022.

För räddningsverkets avtal som överförs meddelas ändringar för 2:a avtalet. Avtal som antecknats i bilagan har med stadsstyrelsens beslut 31.1.2022 § 12 antecknats till att helt överföras till välfärdsområdet. Genom den nya uppskattningen har man konstaterat, att avtalen är nödvändiga även i stadens verksamhet.   

Det är fråga om Vanda stadsstyrelses beslut 28.11.2022 § 14 som finns som bilaga till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att:

  1. anteckna för kännedom Vanda stads 2:a komplettering av sammanställningen över egendomar, avtal och ansvar som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt Mellersta Nylands välfärdsområde enligt Vanda stads stadsstyrelses bilaga 28.11.2022 § 14;
  2. Godkänna ändringen som nämns i bilagan, så att de två specificerade avtalen delas mellan Vanda stad och välfärdsområdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

Möte hantering

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri och Pirjo Luokkala meddelade samfundsjäv även för ärendet i 258 § och Patrik Karlsson, Jari Sainio, Olga Gilbert och Timo Aronkytö meddelade anställningsjäv även för ärendet i 258 §. De var frånvarande under behandlingen av ärendet och under beslutsfattandet. Jouko Lindtman var ersättare för Jari Sainio.