Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 275 Sopiminen Eteva kuntayhtymän varojen ja velkojen jakautumisesta sekä sopimus kuntayhtymän toimintojen päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä

VAKEDno-2022-369

Perustelut

Asian valmistelija: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen

Eteva kuntayhtymä (jäljempänä Eteva) on erityishuoltopiiri, joka tuottaa palveluja Etelä-Suomen alueella ja valtakunnallisesti. Voimaanpanolain (616/2021 muutoksineen) 20.1 §:n mukaisesti kehitysvammaisten erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1.1.2023. Näin ollen Etevan toiminta päättyy 31.12.2022, ja sen toiminta siirtyy kuudelle eri hyvinvointialueelle: Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa ja Kerava, Kanta-Häme ja Päijät-Häme.

Voimaanpanolain 20.2 §:ssä säädetään, että jos kuntayhtymän jäsenkunnat kuuluvat useampaan hyvinvointialueeseen, varat, velat ja sitoumukset on jaettava hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa, paitsi jos varojen, velkojen ja sitoumusten siirrot olisivat hyvinvointialueiden taloudelliseen kantokykyyn nähden vähäisiä. Hyvinvointialueet voivat sopia varojen, velkojen ja sitoumusten jakamisesta myös toisin.

Voimaanpanolain 57 §:n mukaan Etevan toiminta ja henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella tehtävää hoitava henkilöstö pääasiallisesti työskentelee. Etevan kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat.  

Voimaanpanolain 64 §:ssä on säädetty kuntayhtymän asiakirjojen siirtymisestä eri hyvinvointialueille, mistä on mahdollista sopia hyvinvointialueiden kesken toisin. 

Siltä osin kuin siirrosta ei ole määrätty voimaanpanolain 57 §:ssä, varojen, velkojen ja sitoumusten jakamiseen sovelletaan voimaanpanolain 20 §:ää, eli omaisuus jaetaan hyvinvointialueiden välillä jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa, ellei asiasta sovita osapuolten kesken toisin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osuus jäsenkuntien yhteenlasketusta omistusosuudesta on 16,01 %.

Etevan ja hyvinvointialueiden välillä on neuvoteltu erinäisistä kuntayhtymän toimintojen päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä sekä varojen ja velkojen jakautumisesta sekä kuntayhtymän toimintojen päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä. Liitteenä on neuvottelutulosten perusteella hyväksyttäväksi esitettävä luonnos sopimukseksi.  

Sopimuksessa on sovittu muun ohessa kuntayhtymän vuodenvaihteessa 2022-2023 olevien lyhytaikaisten saatavien ja velkojen maksusta, kuntayhtymän tilinpäätöksen laatimisesta, arkistojen jakautumisesta, keskeneräisten riita- ja oikeusprosessien hoitamisesta ja muista toiminnan jakautumiseen liittyvien toimenpiteiden toteuttamisesta ja niistä aiheutuvien kustannusten jakamisesta, ja siten samalla Etevan yhtymähallituksen kokouksessaan 17.6.2022 §:issä 78-81 esittämät neuvoteltavat asiat. Siltä osin kuin asioista ei ole erikseen sovittu, jako tapahtuu hyvinvointialueiden omistusosuuksien mukaisessa suhteessa. 

Vastuuhyvinvointialue vastaa Etevan arkistojen ylläpitämisestä siltä osin, kun ne sijaitsevat vastuuhyvinvointialueen alueella sekä järjestää muille hyvinvointialueille mahdollisuuden saada arkistosta tietoja tietopyyntöjen kautta. Vastuuhyvinvointialueella on oikeus periä muilta hyvinvointialueilta arkiston ja tietojärjestelmien ylläpitämisestä aiheutuneet kustannukset jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa.

Irtaimisto siirtyy sille hyvinvointialueelle, jonka alueella se palveluyksikkö sijaitsee, missä irtaimisto on ollut käytössä tai mihin irtaimisto kiinteästi kuuluu. Osakkeet jaetaan sen sijaan pääsääntöisesti voimaanpanolain 20 §:n pääsäännön mukaan eli omistusosuuksien mukaisessa suhteessa (esim. Uudenmaan Vammaispalvelut Oy). Pelkästään Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta - nimisen yhtiön osakkeet (110 kpl) siirtyvät kuitenkin voimaanpanolain 57 §:n nojalla suoraan Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. 

Lisäksi sopimuksessa sovitaan ns. Vastuuhyvinvointialueesta, koska tarkoituksenmukaista on, että Etevan hallintoon liittyvät keskeneräiset asiat keskitetään 31.12.2022 jälkeen yhden hyvinvointialueen hoidettavaksi. Osapuolet sopivat, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialue toimii vastuuhyvinvointialueena.

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen Eteva -kuntayhtymän toiminnan siirtymiseen hyvinvointialueelle liittyvistä toimista;
  2. oikeuttaa hallintovalmistelujohtajan tekemään sopimukseen tarvittavia täsmennyksiä ja mahdollisia teknisluontoisia muutoksia;
  3. todeta, että Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta - nimisen yhtiön osakkeet siirtyvät voimaanpanolain 57 §:n nojalla suoraan Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Riitta Särkelä ilmoitti olevansa esteellinen yhteisöjääviyden perusteella ja oli pois asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan. Päätöksenteon jälkeen hän saapui takaisin kokoukseen.