Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 274 Hyvinvointialueen eri toimialojen virkojen perustaminen

VAKEDno-2022-14

Perustelut

Asian valmistelija: vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021) luvussa 11 säädetään henkilöstöstä. Lain 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueella säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Lain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin.    

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 §:n 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen 47 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti.  Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.  

Henkilöstöä luovuttavien organisaatioiden viranhaltijat siirtyvät liikkeenluovutuksella hyvinvointialueelle. Virat eivät siirry, näin ollen hyvinvointialueen tulee perustaa vastaavat virat kuin luovuttavissa organisaatioissa on ollut niille viranhaltijoille, jotka ovat liikkeenluovutuksen piirissä ja niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Virkojen perustamisen yhteydessä aluehallitus päättää myös virkojen kelpoisuusehdosta hallintosäännön määräyksen mukaisesti. Virat perustetaan hyvinvointialueen viroiksi, ei toimialakohtaisesti.  

Vuoden 2022 aikana hyvinvointialueelle on perustettu 100 virkaa. Virkojen perustaminen on perustunut hyvinvointialueen organisoitumiseen sekä joihinkin avoimena oleviin virkoihin, joihin rekrytointi on tullut aloittaa puuttuvan viranhaltijan vuoksi jo vuoden 2022 puolella. Näitä virkoja ei perusteta uudelleen. Nyt perustettavaksi esitettäviä virkoja on yhteensä 868 ja 84 erilaista virkanimikettä. Virat perustetaan nykyisillä nimikkeillä ja tavoitteena on, että virkanimikkeet harmonisoidaan vuoden 2023 aikana.  Esimerkkinä nimikkeiden tulevasta harmonisoinnista on esimiesnimike, joka tultaneen muuttamaan esihenkilönimikkeeksi.  

Liitteenä hyvinvointialueelle perustettavat virat kelpoisuusehtoineen.

Ehdotus

Aluehallitus päättää perustaa liitteen mukaiset virat ja vahvistaa virkojen kelpoisuusvaatimukset liitteen mukaisesti. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

-------------------------------------------------------

Aluehallitus jätti yksimielisesti päätökseen pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti. "Henkilöstöhallintoa pyydetään liikkeenluovutuksen jälkeen valmistelemaan aluehallitukselle esitys virkojen kelpoisuusehtojen päivittämisestä huomioiden riittävän koulutustason varmistaminen tulevaisuudessa johto- ja esihenkilötehtävissä".

Päätöksenteon jälkeen pidettiin kokoustauko klo 18.44-19.05.