Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Henkilökohtaisten avustajien palkan suuruus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen

VAKEDno-2022-729

Perustelut

Asian valmistelija: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen

Henkilökohtainen apu on palvelu, jossa vaikeavammaiselle henkilölle myönnetään avustajan työtunteja. Henkilökohtaisen avun sisällöstä, myöntämisedellytyksistä ja määrästä säädetään vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain (380/1987) 8 c pykälässä ja järjestämistavoista 8 d pykälässä. 

Henkilökohtaisella avulla pyritään siihen, että vammainen henkilö voi elää itsenäistä elämää ja osallistua yhteiskunnan toimintaan tasavertaisesti. Henkilökohtainen apu voi sisältää avustamista päivittäisissä toimissa, työssä, opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä. Avun tarve on yksilöllistä ja sen sisältö riippuu yksilöllisestä tilanteesta ja avun tarpeesta. Vammainen henkilö ohjaa avustajan työtä. Päätös henkilökohtaisesta avusta tehdään palvelutarpeen arvioinnin perusteella.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan. Hyvinvointialueella henkilökohtaista apua järjestetään työnantajamallilla, ostopalveluna sekä palvelusetelillä.

Henkilökohtaisen avun työnantajamallin palkanmaksun piirissä Vantaalla on 862 henkilöä, joista Heta-liittoon kuuluu 757 henkilöä. Keravalla henkilökohtaisen avun työnantajamallin avustajia on 25-30 kuukaudessa.

Työehtosopimuksessa on määritelty eri tuntipalkka avustettavan asuinalueen mukaan. Pääkaupunkiseudulla tarkoitetaan työehtosopimuksessa Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Vantaa kuuluu näin ollen hinnoittelussa pääkaupunkiseutuun ja Kerava alueeseen muu Suomi. Keravalla on maksettu samaa palkkaa 11,31 €/tunti henkilökohtaisille avustajille ja Vantaalla henkilökohtaisten avustajien palkka on ollut 8,80-11,47 €/tunti.

Tarkoituksena on yhtenäistää hyvinvointialueen henkilökohtaisen avun työnantajamallin henkilökohtaisten avustajien palkanmaksua siten, että henkilökohtaiset avustajat saisivat samaa tuntipalkkaa eli palkat harmonisoidaan samalle tasolle 11,47 €/tunti. Palkkion yhdenmukaistamisella on lisäkustannusvaikutus vuositasolla noin 400,000-450,000 €. 

Esitys henkilökohtaisen avun palkkioista on valmisteltu osana hyvinvointialueen fuusiotyötä ja asia on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä 5.12.2022.

Ehdotus

​​​​​​Aluehallitus päättää:

  1. yhtenäistää hyvinvointialueen henkilökohtaisen avun työnantajamallin henkilökohtaisten avustajien palkanmaksua siten, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilökohtaisen avun palkat ovat 1.1.2023 alkaen 11,47 €/tunti koko hyvinvointialueella;
  2. että jatkossa henkilökohtaisen avun palkkoja tarkistetaan työehtosopimusten mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.